Szkolenie "Kuchnia bankietowa"
niedziela, 07-04-2024
Od 2 do 4 kwietnia uczestniczyliśmy w szkoleniu "Kuchnia bankietowa" które poprowadził dla nas jeden z najlepszych szefów kuchni pan Mateusz Płodzień. Szkolenie było profesjonalnym przygotowaniem do obsługi kuchni od zasad BHP aż po wydanie posiłku. Czytając dalej dowiesz się co się działo na szkoleniu. A w galerii zobaczysz zdjęcia.
Szkolenie zostało podzielone na 3 dni.
Rozpoczęliśmy od podstaw czyli po prostu od zasad BHP podczas pracy w kuchni. Nasz Szef Kuchni pan Mateusz przedstawił nam różne rodzaje bankietów i imprez okolicznościowych.
Następnie wysłuchaliśmy wykładu dotyczącego talerzy, zastawy i naczyń potrzebnych do odpowiedniego przygotowania imprez okolicznościowych.
Kolejny temat to podstawy kuchni tradycyjnej i przygotowanie baz do zup i sosów. Po tym usłyszeliśmy o technikach przygotowywania dań z ptactwa i dziczyzny.
Kolejny temat to tak zwane dania ekskluzywne, czyli przede wszystkim owoce morza.
Później przyszedł czas na przygotowanie dań z winem.
I na koniec układanie i serwowanie na wyszukanej zastawie stołowej.
Wiedzy było sporo. I co najlepsze, że była to teoria połączona z praktyką. Pan Mateusz wszystko nam pokazał i przygotowywał wszystko razem z nami. Z całą pewnością będziemy korzystać z wiedzy przekazanej w bardzo przystępny sposób. Mamy nadzieję, że to nie będzie nasze jedyne spotkanie. Panu Mateuszowi życzymy samych sukcesów, również zagranicznych, w dziedzinie, w której się spełnia.
Więcej zdjęć w naszej galerii.